Najlepsza_kawa

Jak wybrać najlepszą kawę?

Posted by

Jak wybrać kawę?

Do codziennego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być rozkoszą i bonusem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest szeroki wybór kaw, każdy pragnie pić tę najlepszą. Tymczasem musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Bez względu na markę i cenę. Co natomiast zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co tak naprawdę lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.

Rodzaj kawy

Na ostateczny smak kawy w filiżance składa się wiele czynników. Jednym z nich jest jej gatunek. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą wersję kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Z kolei robusta jest intensywniejsza w smaku oraz posiada większą zawartość kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów umieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica – 40% robusta. Kawy w pełni składające się z ziaren arabiki będą odpowiednie dla osób ceniących delikatny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z dużym dodatkiem robusty są przeznaczone głównie dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze odczucia smakowe i pragną się szybciej pobudzić.

Pochodzenie

Duży wpływ na smak kawy ma również miejsce jej pochodzenia. Zależy to głównie od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie. Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice tworzy zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

• Kawy pochodzące z krajów amerykańskich charakteryzują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te bardzo dobrze komponują się z mlekiem.
• Ziarna afrykańskie cechuje zdecydowanie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo wyraźnie czuć posmak cytrusów. Ich niezwykły smak można dostrzec, pijąc je bez żadnych dodatków.
• Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje głęboki, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.

Stopień palenia

Bardzo ważnym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy nadają unikalny styl surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również wpływa na finalny smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje łagodnie brązowy odcień, wysoka zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, w tym również obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i niską kwasowością. Procedurę ciemnego palenia wykorzystują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.


Tekst powstał we współpracy z firmą Konesso.