ciasto z mango

Pyszne… kruche ciasto z mango i brzoskwiniami…

Posted by

Pyszne… kruche ciasto z mango i brzoskwiniami…

Przeczytaj mój przepis starannie, a smakiem dobrym odpłacę!;-)

Wiem, że ciasto to jest sprawa niecodzienna, w dodatku na pysznym maślanym spodzie. Jedna jest tu tylko przyprawa niezbędna – rób to ciasto z sercem, a spód później przechowaj w chłodzie!😉 Ciasta przecież odmawiać nie wypada! Więc spisz przepis, weź się do dzieła i basta! A zobaczysz jak szybko rozejdą się wszystkie kawałki ciasta!;-)

Choć nie lubię długo czasu spędzać w kuchni, to od czasu do czasu lubię piec ciasta. Oczywiście piekę takie, które zawsze wychodzą, pięknie i smacznie wyglądają a do tego obłędnie smakują… Choć pieczenie ciast jest sztuką i na to trzeba lat aby to wszystko opanować to ja podam Ci wszystko na tacy jak zrobić szybko pyszne ciasto bez dużego wysiłku. Owe ciasto pysznie smakuje i zawiera w sobie mało cukru, więc śmiało możesz poczęstować całą rodzinę nawet kilkulatka. Już nie musisz stać godzinami w kuchni, aby uzyskać piękny i smakowity efekt. Wystarczy, że przeczytasz jak wykonać kruche ciasto i gotowe… reszta to już pestka!;-)

Składniki potrzebne do ciasto:

150 g masła śmietankowego( nie zamieniać masła na  margarynę!)

250 g mąki pszennej

2 żółtka

50 g cukru pudru

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

2 małe mango

2 brzoskwinie

150 g dżemu brzoskwiniowego nisko słodzoneg

Pozostałe potrzebne składniki:

troszkę masła do posmarowania blaszki

0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki przyprawy imbir

1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto zagnieść na stolnicy i podzielić na 3 równe części. 2 części będą potrzebne na spód a 1 na kratownicę na wierzch całego ciasta.
  • Następnie wszystkie kawałki zawiń w folie i włóż do lodówki na 50 min, bądź do zamrażarki wtedy czas będzie krótszy na jakieś 30 minut.
  • Kiedy ciasto nam się chłodzi, zabieramy się za obieranie owoców i krojenie je w cieniutkie plastry.
  • Wysmaruj okrągłą blaszkę (o wymiarach 24 x 6 cm) masłem i posyp bułką tartą tak aby pokryć całość tortownicy,
  • Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyklej nim dno oraz boki blaszki,
  • Spód i boki ciasta oprósz mąką ziemniaczaną, by ciasto nie wchłonęło soku z owoców,
  • Posmaruj ciasto cienką warstwą dżemu
  • Wyłóż plastry owoców, tak, by zakryć całą powierzchnię tortownicy,
  • Następnie owoce posyp imbirem,
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj, pokrój na paski i wyłóż nimi kratkę,
  • Wierz ciasta posmaruj białkiem
  • Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 40 minut.

Gotowe!!! SMACZNEGO!!!;-)