Alternatywne metody parzenia kawy –
dripper, czyli pomysł na dobrą kawę w domu.
Statystyki mówią, że aż 73% Polaków pije kawę codziennie, a prawie 50% robi to nawet kilka razy w ciągu dnia. Pomimo tego przeważnie picie kawy w Polsce ogranicza się do tzw. zalewajki lub kawy rozpuszczalnej. Musisz wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na zaparzenie wyśmienitej kawy, a jeżeli robisz to regularnie, wówczas warto, by napój był wysokiej jakości. Alternatywne metody parzenia kawy pozwalają na wyciśnięcie z ziaren kawy wyjątkowy smak i aromat, który wcale nie jest zarezerwowany jedynie dla profesjonalistów. Jedną z takich metod jest drip.
Co to jest drip?
Drip, a raczej Drip Hario V60 to narzędzie japońskiej firmy Hario dedykowane do parzenia kawy metodą przelewową. Wyglądem przypomina lejek, a zbudowany jest z plastiku, ceramiki, metalu lub szkła. Do parzenia kawy w dripie potrzebne są papierowe filtry, które oddzielają fusy od naparu. Budowa dripa, jak i sposób jego użycia jest bardzo prosty, co sprawia, że może z niego korzystać każdy i z odpowiednim asortymentem może to robić wszędzie.
Drip jest jednym z tych urządzeń, w których nie przygotujesz każdej kawy. W tej metodzie doskonale sprawdzają się jasno palone stuprocentowe arabiki, które są zmielone tuż przed samym zaparzeniem. Odpowiednia temperatura wody, grubość zmielenia ziaren oraz czas parzenia pozwala na zdobycie wyjątkowego naparu, którym fascynują się specjaliści na całym świecie.
Jak zaparzyć kawę w dripie?
Zaparzenie kawy w dripie jest wyjątkowo proste, lecz nie stosując się do poszczególnych zaleceń, można zupełnie zepsuć nawet najlepszą kawę.
Wszystko, czego potrzebujesz to:
• Kawa
• Woda
• Dripper
• Papierowy filtr
• Serwer lub dzbanek na kawę
Zaczynając cały proces parzenia kawy, należy umieścić papierowy filtr w dripie, zamoczyć go gorącą wodą i chwilę odczekać. Chodzi o to, żeby pozbyć się papierowego posmaku w gotowej kawie. Następnie przejdź do mielenia ziaren. Dawka kawy jest uzależniona od tego, ile naparu pragniesz uzyskać. Zaleca się używać 6 g kawy na każde 100 ml wody, czyli chcąc zaparzyć 500 ml, potrzebne Ci będzie 30 g kawy.
Szczególnie istotna jest również grubość zmielenia ziaren. Jeżeli zmielisz kawę za drobno, to będzie się parzyć zbyt długo, zaś gdy zmielisz ją za grubo, to woda przeleci przez nią za szybko. Najlepsze do dripa jest średnie zmielenie ziaren.
Teraz wystarczy jedynie wsypać zmielone ziarna do dripa z filtrem oraz przelać ją wodą. Optymalna temperatura wody powinna mieć około 88-92 °C. Szczególnie ważnym momentem jest proces preinfuzji, który odbywa się tuż po pierwszym zetknięciu kawy z wodą. Pozwala on kawie „kwitnąć” oraz powoduje, że otwiera przed Tobą interesujące aromaty. W pierwszej kolejności wlej odrobinę wody tak, aby tylko namoczyć kawę i odczekaj około 30 sekund. Teraz możesz spokojnymi, kulistymi ruchami przelać resztę wody. Parzenie kawy w dripie powinno trwać około 3 minuty.
1. Włóż papierowy filtr do dripa i zamocz go gorącą wodą.
2. Wsyp do dripa z filtrem świeżo i średnio zmieloną kawę.
3. Zalej kawę niewielką ilością wody o temperaturze 88-92 °C i odczekaj 30 sekund.
4. Spokojnymi i kulistymi ruchami przelej przez kawę resztę wody.
5. Kawa powinna się parzyć przez około 3 minuty.
Kawa zrobiona w dripie, barwą może przypominać herbatę. Najlepsze natomiast jest to, że takie kawy otwierają przed Tobą wiele propozycji smakowych. Całość zależy od tego, jakie ziarna zostały zastosowane i jak przebiegł proces parzenia. Kawy pochodzące z Afryki wyróżniają się wyraźną kwasowością i owocowymi nutami. Ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej umożliwiają uzyskać napar o czekoladowo-orzechowym smaku. To jaka kawa będzie dla Ciebie odpowiednia, zależy tylko od Twoich upodobań.
Zaparzenie kawy w dripie jest bardzo interesującą alternatywą dla osób, które pragną wydobyć z kawy to, co najlepsze. Cały proces parzenia jest wyjątkowo łatwy, a cena narzędzia jest niska w stosunku do osiągniętej wysokiej jakości naparu. Jeżeli swój kawowy zwyczaj chcesz podnieść na wyższy szczebel, to drip jest doskonałym rozwiązaniem.
Tekst powstał we współpracy z firmą Konesso.