gluten

Czy gluten w diecie niemowlaka szkodzi?

Posted by

W życiu każdej mamy nadchodzi w życiu moment, kiedy dieta niemowlaka zaczyna być rozszerzana. W telewizji, czasopismach i w internecie wszędzie pisze się i mówi o diecie bezglutenowej, a produkty z napisem „bez glutenu” sprzedają się z zaskakującą skutecznością. Jednak czy gluten jest naprawdę taki szkodliwy i dieta dziecka nie może go zawierać? Dziś ujawniamy całą prawdę o postrachu wszystkich matek, jakim jest gluten.

Zobacz również artykuł o glutenie w diecie dziecka na stronie Humana Baby.

Czym jest gluten?

Zacznijmy od tego czym tak naprawdę jest ten gluten. Gluten to nic innego jak naturalne białko, które wchodzi w skład zbóż i wszystkich produktów, które z niego powstają. Mówiąc o glutenie mamy więc na myśli także takie produkty jak mąka, skrobia pszenna, makarony, musli i wiele innych produktów pochodnych zbóż. Dzięki glutenowi wszelkie wyrabiane ciasta są lepkie , a także to on sprawia, że wszelkie wypieki zawierające gluten są chrupiące. Gluten jest także doskonałym nośnikiem smaku, dlatego dodaje się go do coraz większej ilości produktów.

Uczulenie na gluten u niemowlaka

Skoro gluten to naturalne białko pochodzące ze zbóż to dlaczego tak głośno mówi się o dietach bezglutenowych? Ponieważ wraz z gigantycznym wzrostem stosowania tego składnika na przestrzeni lat w produktach różnego rodzaju wzrosła także zachorowalność na Celiakię. Innymi słowy nadwrażliwość na gluten. Jest to choroba autoimmunologiczna, która niszczy kosmki jelitowe, przez co składniki odżywcze są źle wchłaniane – chory ma dolegliwości żołądkowe, jest rozdrażniony, dochodzi u niego do zapalenia jamy ustnej. Choroba ta najczęściej spotykana jest u dzieci, jednak coraz częściej dotyka także dorosłych. Jej leczenie polega między innymi na całkowitym wykluczeniu glutenu z diety dziecka.

Kolejną przypadłością, która może nas dotknąć, jest choroba Duhringa, która także jest zaburzeniem na tle autoimmunologicznym. W przeciwieństwie do Celiakii, oprócz dolegliwości żołądkowych największym objawem choroby są zmiany skórne – swędzenie, wykwity. Osoby cierpiące na chorobę Duhringa także muszą koniecznie zastosować dietę bezglutenową, a oprócz tego stosować kurację sulfonową.

Nie musimy jednak posiadać żadnej z powyższych chorób, aby gluten nam szkodził – możemy także po prostu być na gluten uczuleni. Oprócz zmian skórnych, alergicy mogą mieć również problemy z oddychaniem a nawet wstrząs anafilaktyczny. Alergia na gluten dotyka głównie dzieci – jeśli więc nasze dziecko jest alergikiem, dieta niemowlaka także powinna wykluczyć gluten.

Również dorośli mogą cierpieć na chorobę cywilizacji jaką jest nadwrażliwość na gluten. Taka przypadłość objawia się głównie huśtawkami nastroju, zmęczeniem, bólami głowy, stawów czy mięśni. Do tego dojść mogą także dolegliwości żołądkowe. U osób chorych na nadwrażliwość na gluten badania lekarskie wykluczają występowanie Celiakii i choroby Duhringa. Mimo to osoby spożywające gluten źle się po nim czują. W takim przypadku również należy zastosować dietę bezglutenową.

Co robić gdy gluten zaszkodzi niemowlakowi?

Podsumowując – jeśli zauważyłeś, że Twoje dziecko źle reaguje na gluten – jest rozdrażnione kilka godzin po jego spożyciu. Skarży się na bóle brzucha (lub w przypadku niemowlęcia podkurcza nóżki i często płacze), ma wysypkę na ciele bądź występują inne niepokojące Cię objawy. W żadnym wypadku nie lekceważ takich objawów i udaj się do lekarza pierwszego kontaktu w celu wykonania badań w kierunku wyżej wymienionych chorób. Jeśli jednak nie zauważyłaś nic niepokojącego, możesz śmiało wprowadzać gluten do diety dziecka. Zawsze jednak rób to stopniowo i pamiętaj, że ze wszystkim należy zachować umiar.