kamis dżem z dyni

Dżem z dyni o smaku pomarańczowym – przepis i moje kulinarne wyzwanie i wyznanie ;-)

Posted by

Dziś będzie wpis typowo kulinarny; przepis na dżem z dyni o smaku pomarańczowym

Kto śledzi mojego bloga od początku ten wie, że takie wpisy nie goszczą u mnie często. Więc co mnie skłoniło do takiego wpisu z przepisem na dżem z dyni? A skłonił mnie do tego Kamis a ściślej mówią przyprawy Kamis i świetna współpraca. Jakie było moje zadowolenie, gdy dostałam taki piękny kuferek przypraw! (Na zdjęciach możecie zobaczyć jak wygląda.) Nie jestem jakąś wybitną kucharką, nie lubię stać przy garach, nie dlatego, że nie znoszę gotować tylko mi te gotowanie jakoś nie wychodzi. Bardziej lubię piec ciasta, ciasteczka, wszystko co jest słodkie. Wracając do mojego kuferka przypraw to ładnie wygląda, a do tego zawiera bardzo dużo ciekawych przypraw, nawet takich, których wcześniej nie używałam.

kamis przyprawy

Z chęcią wypróbuję wszystkie przyprawy i możliwe, że zamieszczę jeszcze jakiś wpis z przepisem z wykorzystaniem którejś z przypraw. Oczywiście przepis będzie ze strony Kamis, gdyż nie chcę nikogo otruć moim autorskim przepisem. Jest to za duża odpowiedzialność, Hihi. Mój mąż również jest zadowolony z otrzymanego kuferka przypraw i stwierdził: Przyprawy super, szkoda, tylko, że u nas się zmarnują. ;-p A to dlatego, że moje dania najczęściej nie należą do udanych. Ale czy każdy musi znać się na wszystkim? Otóż nie i dlatego skorzystam z gotowego przepisu ze strony producenta przypraw. Możliwe, że zagoszczę na tej stronie z przepisami na dłużej i w połączeniu z przyprawami moje dania w końcu będą smaczne i udane. Będzie to historyczna chwila, ponieważ pierwszy raz będę robić dżem z dyni o smaku pomarańczowym. Moje efekty możecie zobaczyć we wpisie. 😉

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw, które w Polsce wykorzystywane jest głownie jako dodatek do sałatek lub do zupy krem. Dynia ma delikatny i kremowy smak. Sprawdzi się również w słodkich przepisach m. in. jako główna baza do dżemu. Warto wykorzystać sezon na dynię i przyrządzić coś smacznego co sprawdzi się jako smaczna przekąska na chłodne wieczory. Dżem będzie idealny w połączeniu z pieczywem czy też po prostu do naleśników… Nic tylko smaczna kanapka z dżemem z dyni, gorąca herbatka, ciepły kocyk, dobra książka i już mamy zapewniony miły wieczór. 😉

Przepis na dżem z dyni:

  • 5 kg obranej i wydrylowanej dyni
  • 1 kg cukru
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 4 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 5 łyżeczek ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki Cynamon mielony w torebce

kamis przepis na dżem z dyni

Sposób przygotowania:

Czas przygotowania: 50 min
Czas gotowania: 10 min
  • Zetrzyj obraną dynię na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
  • Zasyp dynię cukrem i pozostaw na noc (ok 12 godzin), by dynia puściała soki.
  • Przełóż wszystko do dużego garnka i smaż, aż objętość zmniejszy się o połowę i odparuje zbędna woda.
  • Pod sam koniec smażenia dodaj kwasek cytrynowy, ekstrakt, galaretki i cynamon. Wszystko dokładnie zamieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
  • Gorący dżem przelej do słoiczków i pasteryzuj przez ok 10 minut.

Polecam! Dżem z dyni jest naprawdę pyszny!