proste i smaczne posilki dla najmlodszych

Proste i smaczne posiłki dla najmłodszych

Posted by

Dzieci nie zawsze chętnie jedzą, ale zadaniem rodziców jest zadbać o to, by spożywały swoje posiłki regularnie i dostarczały organizmowi odpowiednią liczbę kalorii, ale i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jak skomponować całodzienne menu, by dziecko chętnie siadało do stołu i zjadało wszystko ze swojego talerza?


Śniadanie, czyli najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Strzałem w dziesiątkę w przypadku dań śniadaniowych zawsze okazują się być naleśniki. Już samo ciasto naleśnikowe dostarczy maluchowi sporo energii, a jeśli wybierzesz odpowiedni farsz, zaspokoisz potrzeby także na inne składniki spożywcze. Jak wiadomo, dzieci najchętniej sięgają po naleśniki na słodko, ale niekoniecznie musi to być dla nich dobre. Dlatego też możesz przygotować rano dwa rodzaje farszu – pierwszym może być szpinak z dodatkiem sera feta, drugim zaś twarożek ze śmietaną, odrobiną cukru i owocami.

Obiad dla dzieci – co przygotować?

Obiad powinien być przede wszystkim sycący i urozmaicony – dobrze, jeśli będzie się składał z dwóch dań. Co zrobić, by dziecko zjadło zupę ze smakiem? Przygotować mu krem! Do tego zadania będzie CI potrzebny blender, którym rozdrobnisz i wymieszasz wszystkie ugotowane składniki. Dzieci przepadają w szczególności za delikatny, kremem pomidorowym oraz dyniowym, choć z większość pałaszuje również zdrowe kremy z brokuła. Co na drugie danie? Podstawą powinna być pierś z kurczaka lub ryba – oba mięsa można przygotować na parze. Do tego pamiętaj o smacznych warzywach – w formie surówki, pieczonej lub smażonej na patelni.

Podwieczorek, czyli zdrowa przekąska

Na podwieczorek warto podać dziecku owoce – banany, jagody, truskawki czy pomarańcze. Jeśli taka przekąska będzie dla malucha mało atrakcyjna, polecamy wykonanie specjalnego koktajlu owocowego na bazie jogurtu lub smoothie zrobionego z soku pomarańczowego i mrożonych owoców. Dobrym pomysłem będzie również zaserwowanie sorbetu – podając zdrowe lody już od małego wyrabiamy w naszych dzieciach zdrowsze nawyki żywieniowe.

Co na kolację?

Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być pożywny, ale raczej lekki. Z tego względu starajmy się unikać potraw smażonych lub bogatych w tłuszcze. Zdecydujmy się raczej na wykonanie kolorowej sałatki lub wesołych kanapek. Świetnie w roli kolacji sprawdzą się też wszelkiego rodzaju kaszki. Zimą postawmy raczej na ciepłe kolacje – tutaj świetnie sprawdzi się ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem lub pieczone placuszki warzywne. Można je wykonać z cukinii, marchewki, bakłażana lub ze wszystkich warzyw naraz z dodatkiem jajka i ziemniaków.

Co do picia?

Równie ważne, jak jedzenie, jest podawanie maluchom napojów. Za dnia starajmy się, aby piły one głównie wodę lub delikatne herbatki. Unikajmy słodkich soków i napojów gazowanych. Wyjątkiem mogą być własnoręcznie wyciskane soki – dobrym wyborem będzie regularne podawanie soku z marchwi i buraka lub tworzenie innych kompozycji wielowarzywnych. Dlaczego lepiej stawiać na warzywa niż owoce? Dieta dziecka w ciągu dnia i tak jest zazwyczaj bogata w owoce, a ich nadmiar jest równoznaczny z nadmiarem cukru, czego powinno się unikać w każdym wieku.

Artykuł partnera