Szybkie przekąski na grilla – 5 pysznych propozycji, które smakują małym i dużym!

Posted by

Domowe grillowanie – smaczne przekąski na grilla

Sezon grillowy jest długo wyczekiwany okresem po zimie. Wyczekujemy wiosny, majówki i właśnie domowego grillowania w gronie rodzinnym i ze znajomymi. Przesiadywanie na świeżym powietrzu przy grillu ze znajomymi to najczęściej spotykana forma spędzania wolnego czasu. Gdy pogoda sprzyja letniemu biesiadowaniu, a tym samym grillowaniu, to od razu snujemy plany na niedzielnego grilla. Dania z grilla wbrew pozorom nie są trudne. Wystarczy marynata, najlepiej w postaci samodzielnie przygotowanej mieszanki przyprawowej do grilla, kilka minut na ruszcie i danie gotowe! Dobrze przyprawione kiełbaski z grilla smakują znacznie lepiej, niż te z piekarnika, czy patelni. Myślę, że tu nie ma żadnych wątpliwości. Dania z grilla są pyszne, aromatyczne, chrupiące… po prostu, palce lizać! Pierwszy weekend majowy mamy już co prawda za sobą, ale jeszcze nic straconego…Pogoda coraz częściej sprzyja grillowaniu, więc warto prześledzić pomysły na szybkie przekąski na grilla.

Super szybkie, a zarazem proste i wyjątkowo smaczne – przekąski na grilla!

Ja lubię prostotę, więc proste szybkie przepisy są dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli na ruszt będziemy wrzucać kiełbaski w różnej postaci, karkówkę, szaszłyki, to również warto pomyśleć o jakimś zdrowszym dodatku do dań mięsnych. Lekkie sałatki, grillowane warzywa i owoce, nadziewane pomidory i papryki sprawdzą się idealnie. Już mi ślinka cieknie na samą myśl o grillowanej tradycyjnej kiełbasce, a do tego chrupiąca lekka sałatka z grillowanym chrupiącym pieczywem, czy też grzankami. Czy nie ma nic lepszego, jak spędzanie wolnego czasu w gronie rodzinnym, czy też ze znajomymi, na świeżym powietrzu ze smacznymi przekąskami na grilla. Zobacz, co warto przygotować, by grillowanie było przyjemne i smaczne!

Czas grillowania – proste smaczne przekąski

Wspólne grillowanie to doskonała okazja do spotkań z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. To doskonała okazja do spotkań, przygotowania ulubionych dań, czy też zorganizowania domowej imprezy np urodzin dziecka. Taka grillowa impreza wyniesie nas znacznie taniej, niż impreza w restauracji. Na grillu zazwyczaj króluje mięso; wszelkiego rodzaju kiełbaski, karkówka, faszerowane mięso, pierś kurczaka, szaszłyki itp. Nawet z czasów dzieciństwa pamiętam, że grillowanie rozpoczynaliśmy od marynowanej karkówki, wcześniej przygotowanych naciętych i przyprawionych kiełbasek, a dopiero później przechodziliśmy do przekąsek, jak grillowanie warzyw, owoców, pieczywa. Warto również zadbać, by na grillu obok tradycyjnej kiełbasy znalazło się coś lżejszego, jakieś lekki dodatek do kiełbaski, bądź jako dane samo w sobie. Ja od siebie mogę zaproponować szaszłyki z grilla w różnej postaci np warzywne, ale również z dodatkiem np kurczaka, czy też szaszłyki owocowe. Szaszłyki są zazwyczaj uwielbiane przez dzieci, moich chłopcy uwielbiają je jeść.

Szaszłyki z grilla

Szaszłyki są proste w wykonaniu. Wystarczy mieć długie patyczki do szaszłyków i potrzebne ulubione składniki. Szaszłyk może być nabity mięsem, warzywami lub owocami. Nie żałujmy sobie składników i grillujmy na bogato z przepychem. Pamiętajmy, że najważniejszy jest smak, i tu warto wspomóc cię przyprawami do grilla. Na rynku jest szeroki wybór przypraw na grilla, nawet do grillowanych warzyw. Wykonanie szaszłyków jest banalnie proste. Pomóc nam mogą nawet dzieci. Wystarczy pokroić składniki na większe kawałki, napić je na patyk, i gotowe! Po więcej przepisów na smaczne szaszłyki zapraszam na stronę przepisy.pl

Owoce z grilla

Ja uwielbiam owoce z grilla, są smaczne i słodkie. Grillowane owoce są idealne do deserów, ale i wszelkich dań, nawet tych mięsnych. Grillować możemy prawie wszystkie owoce jabłka, gruszki, banany, ananas, arbuz, morele, figi, śliwki itp. Możemy je zrobić z przyprawami, np cynamonem, imbirem, bądź nafaszerowane np rodzynkami, pestkami słonecznika, czy też dyni, bądź innymi bakaliami, z miodem. Grillowane jabłka i gruszki świetnie będą pasować do dań mięsnych. Grillowane owoce świetnie pasują do serów np pleśniowych. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do grzanek, sałatek bądź deserów. Już same w sobie podpieczone wydobywają intensywniejszy swój smak i aromat. Świetnie wyglądają, a do tego świetnie smakują.

Warzywa z grilla

Wystarczy pokroić warzywa na większe kawałki, wymieszać wszystkie razem, bądź grillować osobno. Przyprawić oliwą, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, bądź gotową przyprawą do warzyw z grilla. Można grillować w worku, koszu na grilla, aluminiowej tacce do grilla lub na płycie żeliwnej. Możesz je kroić w plastry lub kostkę, a później doprawić oliwą i octem balsamicznym. Warzywa można jeść jako danie, bądź jako dodatek do dań mięsnych, można je dodać do wszelkich sałatek.

Sałatka z grillowanymi warzywami

Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego, bądź innego smacznego dressingu. Sałatka z grillowanych warzyw jest całkiem prosta. Wystarczy że na grill wrzucisz wcześniej przygotowane, umyte i pokrojone warzywa np bakłażan, pomidor, paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry razem ze skórką. Paprykę kroimy na cząstki. Pieczarki kroimy w ćwiartki, a cebulę w półplasterki. Pokrojone warzywa wkładamy do sporej miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem, wszystko mieszamy. Następnie warzywa kładziemy na grillu i obsmażamy z obu stron. Grillowane warzywa układamy na sporym półmisku, dodajemy ulubione dodatki – na przykład posypujemy pokruszonym serem, dodajemy upieczoną pokrojoną pierś kurczaka, pokrojony ser wędzony, i polewamy sosem oraz posypujemy obficie posiekaną pietruszką i bazylią. Sos jaki lubicie, może być taki, a mianowicie mieszacie -ocet balsamiczny lub sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, sól, pieprz i bardzo drobno posiekany czosnek, bardzo drobno posiekany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy około 1-2 łyżki wody.

Sałatka z grillowanymi owocami

Sałatki z grillowanymi owocami są równie dość proste w wykonaniu. Wystarczy obsmażyć kilka pokrojonych w plastry, bądź ćwiartki owoców, w zależności od rodzaju owoców. Na przykład ananas, brzoskwinię, gruszkę. Obsmażone owoce przekładamy do miski, dodajemy kilka malinek, lub czerwonych porzeczek, kilka liści mięty, rukoli, mix sałat mogą to być inne iście, np szpinak, jak ktoś lubi. Dodajemy na przykład pieczoną pierś kurczaka, bądź jakiś ulubiony ser, wędzony, pleśniowy itp z garść migdałów, polać to sosem, może być gotowy sos dostępny w saszetkach np taki z maliną, bądź polać to sokiem z cytryny z dodatkiem miodu i dodatkiem przyprawy np chilli. Proste a smaczne, prawda!
Odkryj jeszcze więcej pomysłów na pyszne dania z grilla na portalu kulinarnym Przepisy.pl
Podsumowując, ogranicza nas tylko wyobraźnia i budżet. Możemy poszaleć ze smakami, kolorami, różnorodnością. Wystarczy tylko kilka składników, by przygotować kilka różnych prostych przekąsek na grilla. Na grillu ze znajomymi nie sa najważniejsze dania, a odpowiednio dobrane towarzystwo. W miłej atmosferze wszystko smakuje lepiej. Tak więc pozostaje nam, wyczekiwanie odpowiedniej słonecznej pogody i czas grillowania rozpoczęty.